maandag 5 augustus 2013

CENTO TOBACCO COMPANY NV

Cento Tobacco CompanyTurmac opgericht in 1920 genoot grote bekendheid als sigarettenfabrikant. In 1949 werd onder de naam Cento een verkoopmaatschappij van Turmac opgericht voor de verkoop van shagtabak. Op 19 mei 1951 werd octrooi aangevraagd voor de nieuwe merken Virginia Club en Flight. Virginia Club werd aangevraagd door United Cigarettes Factories N.V.,  het merk Flight door de Turmac Tobacco Company N.V.  Beide  ondernemingen zijn in wezen Turmac en gevestigd op het Frederiksplein 52 te  Amsterdam waar ook de Cento Tobacco Company N.V. was ondergebracht. In de boeken behoorde het adres Bloemgracht 135  ook toe aan Cento.In de beginjaren is er in de kranten veel reclame gemaakt met “Shagmans” (een pratend tabaksblad), die contacten met de shagrokers probeerde te leggen. Op 19 november 1951 werd door Cento een octrooi aangevraagd voor het beeldmerk Shagmans met de tekst "aangenaam".


Reclame foldertje voor de klant

De prijs van de pakjes tabak was eerst 75 cent, daarna 85 cent. In de tabaksalmanak uit 1955 stonden vier merken van Cento vermeld: Flight, Solo shag, Virginia club en Vaandrig. De tabak werd verpakt in aluminium papier (tegen vocht van buiten af).
De shagverkoop was geen succes. Tussen 1957 en 1960 zijn de merken van de markt gehaald en daarmee eindigde het "shagavontuur" van Turmac.Aan de achterzijde van de label van het pakje Vaandrig staan vlaggen van allerlei landen afgebeeld, bedoeld om te verzamelen door ze uit te knippen en in een speciaal daarvoor uitgegeven album te plakken. Er zaten 113 vlaggen in.Achterzijden pakjes Vaandrig


Album: VLAGGEN VAN ALLE LANDEN


Bronnen. - Turmac Historisch Archief  - Correspondentie Hr.Wienk,Zevenaar
                   - Adv.Utrechts Nieuwsblad 25-09-1951
                   - Afb.Album- Ed van Hees
                   - Afb. en voorwerpen uit eigen collectie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten