vrijdag 9 augustus 2013

BANDEROLLEN VOOR DE LOSSE SIGAAR

Banderollen voor de losse sigaar

De banderol is een papieren strookje, waar in de consumentenprijs de tabaksaccijns is verwerkt. Bij de invoering van het banderollensysteem in 1922 werd dit verplicht gesteld voor alle tabaksproducten. Er waren banderollen voor tabak, pruimtabak, sigaren, sigaretten en snuif. Op de banderol stonden prijs, gewicht of aantal en fabrikantennummer of naam vermeld. Voor de losse sigaar werd alleen de prijs en fabrikantennummer of naam vermeld.

Deel van een onversneden vel banderollen
Banderollen werden gedrukt bij Drukkerij Joh.Enschede in Haarlem. Ze werden op vellen gedrukt. De fabrikant liet de achterkant bedrukken met naam of fabrikantennummer.
Daarna werden ze versneden tot groottes van 1 banderolle.
Kleine sigarenmakers bespaarden op deze drukkosten en stempelden hun naam of fabrikantennummer. Soms werd de schaar gehanteerd om ze uit het vel te knippen.
Dat werd toegestaan.
Op de achterzijde staat de naam van de fabriek, of het fabrikantennummer.
Bij de oudere banderollen zien we het gebruik van een stansmachine, die de banderolle van een lip voorziet, een kartelrand of ruimte overlaat voor een firmanaam.
                         
De banderol moest uit een stuk bestaan. Aaneen geplakte stukken gebruiken was strafbaar, anders zou de banderol opnieuw gebruikt kunnen worden om belasting te ontduiken. Het vervalsen van banderollen werd streng gestraft.  
De banier 09-10-1935
Er zijn ook banderollen van hetzelfde type waarbij een ander type cijfer werd gebruikt. De reden hiervan is mij onbekend. 

vergelijk de aangegeven cijfers in beide banderollen


Voor de douane werden indien de banderol na accijnsverhoging veranderde z.g.n. modelzegelkaarten gemaakt, zodat men kon controleren of de banderol geldig was.
In het onderstaand overzicht zijn de mij tot nog toe bekende gegevens vermeld.

                            
                                   OVERZICHT BANDEROLLEN    Deze lijst is toe aan een update  
                           
             


  

OPMERKING: jaartallen na 1967 zijn indicatief, wordt verder onderzocht.Bronnen: - Lijst: Hr Enschede.
                - Modelzegelkaarten div.jaren
                - kranten.kb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten