dinsdag 30 juli 2013

DE SIGARENDOKTER


Nee, deze dokter zit niet in uw zorgverzekering, hoewel soms mensen denken dat ze de sigaar zijn.
Sigaren en sigaretten zijn kwetsbare tabaksproducten om mee te nemen. Vandaar dat er vroeger veelvuldig gebruik gemaakt werd van sigaren- en sigarettenkokers om ze onderweg te beschermen. Een bijzondere sigarenkoker is de sigarendover, die ruimte biedt aan 1 sigaar, meestal uit blik vervaardigd en voorzien van een zilver- of koperlaagje.

Als de sigaar nog niet geheel opgerookt was kon je die in de koker leggen, zodat hij vanzelf uitging. Dat gebeurde b.v. tijdens het kerkbezoek. Na de dienst kon je gewoon verder gaan met roken aan je "Zondagse sigaar".
Sigarendover 1920
Met een sigaar moet je voorzichtig te werk gaan. Als het dekblad door een scheurtje beschadigd raakt ontstaat een lek en wordt valse lucht aangezogen, zodat de trek uit de sigaar is. Sommige sigarenrokers trachten het lek te dichten door er met speeksel aan te likken.  Een onsmakelijke handeling voor de omstanders. Anderen proberen de sigaar te redden door er een sigarettenvloeitje om heen te plakken. Het helpt enigszins, maar is geen gezicht, een sigaar onwaardig.

 
reparatieboekje rond 1900

 Vloeitjesfabrikanten haakten in op dit euvel. Al in 1900 werden sigarendokters gefabriceerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kon men bij de speciaalzaak de “Sigarendokter” van Efka kopen. Bruine vloeistripjes die op het lek geplakt konden worden als eerste hulp bij ongelukken. De fabrikant bracht een dun boekje uit van 6.5 bij 5.5 cm met daarin 4 velletjes bruin dun papier, voorzien van een gomlaag en door kleine perforatiegaatjes in kleine stukken verdeeld.

 1950-1960Als de sigarenroker een lek constateerde ritste hij een stukje van het vel om het lek te repareren. Door de onzichtbare reparatie viel het de anderen niet op. De sigaar behield zijn status en dat was toch knap uitgedokterd van die firma!

Het product werd met Duitse tekst ook naar Duitsland geƫxporteerd.

Al spoedig volgden anderen met het op de markt brengen van “sigarendokters”.

1960-1970

links: met opgeplakt zegel uit 1913  - rechts uit de 30-er jaren

opdruk: verschillende sigarenwinkels - 30-er jaren

Tegenwoordig is het artikel niet meer te krijgen. De van oorsprong “dure” sigaar is nu een betaalbaar rookproduct geworden.

Bronnen:
- mondelinge informatie
- bijluiter gebruiksaanwijzing
- afbeeldingen eigen collectie, marktplaats en Cees Molendijk


Geen opmerkingen: