maandag 22 juli 2013

TABAKSFABRIEK EN KOFFIEBRANDERIJ A.SWITZER PURMEREND


Lucifersetiketten van de firma A. Switzer uit Purmerend


In 1849 werd aan Albertus Switzer vergunning verleend tot het bouwen van een pakhuis en een eest (om tabak te drogen) aan de Breedstraat 35 hoek Kolkstraat in Purmerend. Hiermee startte een familiebedrijf, een groothandel in tabaksfabrikaten, die van vader op zoon overging en tot 1 april 1970 heeft bestaan.

In het pand Breedstraat 35 was op de begane grond de winkel gesitueerd, op de eerste etage woonde de familie en in het naastgelegen pakhuis in de Kolkstraat was de tabakskerverij.

Naast de tabak, die zelf bewerkt en verpakt werd, runde de Fa.Switzer een koffiebranderij en werd geimporteerde thee los in zakjes verkocht. De combinatie tabak-koffie-thee was niet ongebruikelijk, meerdere firma’s, ontstaan uit de handel in koloniale waren, hadden deze combinatie. Denk aan Douwe Egberts en Van Nelle als grote representanten.

Breedstraat in Purmerend omstreeks 1919 met rechts het pand van Switzer

 

Naast de grossierderij dreef Albertus Switzer een winkel waar de plaatselijke bevolking de producten kon kopen. Rond 1875 komen de eerste advertenties in de lokale kranten en dan zien we dat de firma Switzer in Tabak, Sigaren, Koffie,Thee en Likeuren handelde.
Van Oudsher werd de kerftabak verhandeld onder het merk “het wapen van Purmerend”. Dit merk is tot het eind toe gevoerd en na de sluiting in 1970 overgenomen door de fabriek van de Fa.Fransen in Kampen. Daar heeft men pruimtabak tot eind 90-er jaren geproduceerd.
Een ander bekend merk  waaronder Switzer zijn producten uitbracht was “SWIS”. Met dit merk werd in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw veelvuldig geadverteerd en zowel voor tabak als koffie en thee gebruikt. Beide hoofdmerken van Switzer zijn nooit geregistreerd geweest.
De naam Switzer & Co leverde bij samentrekking het merk Swico op, echter van deze naam werd in hun reclames niet veel gebruik gemaakt.
In de eerste jaren van de 20e eeuw was Switzer een actieve firma, die haar machines moderniseerde en als eerste een telefoonaansluiting had. Het Rijkstelefoonkantoor kende aan de Fa. A. Switzer, Stoomtabakskerverij en Koffiebranderij in de Breedstraat, het lokale telefoonnummer 1 toe.
Na de tweede wereldoorlog raakte het pijproken en het pruimen uit de mode. Sigaar en sigaret voerden de boventoon. Switzer ging met de tijd mee, miniseerde de productie van kerftabak en hield zich meer bezig met de winkelverkoop. Evenwel bleef de firma ook grossier voor de regio en bevoorraadde de tabakswinkels in de omgeving. Switzer was een echte speciaalzaak voor sigaren, tabak en rokersbenodigdheden met verkoop van koffie en thee. Artikelen die men nu in de gemakswinkels tegenkomt werden niet verkocht.In de jaren 1920 en 1930 werden als reclame-uiting lucifersdoosjes met de firmanaam aan klanten verstrekt.
Bovenstaande etiketten zijn schaars tot zeldzaam en bevinden zich in de collectie van Ad Jansen.
 
 Bronnen: - Waterlands krantenarchief en prive-archief.
                 -  Ansichtkaart en tabakszak in collectie schrijverGeen opmerkingen:

Een reactie posten