zondag 18 augustus 2013

TABAKSFABRIEK DE INLANDER

Tabaksfabriek De Inlander - Utrecht

Tijdens de 2e wereldoorlog bloeide de teelt van inlandse tabak weer op door gebrek aan uitheemse tabak. Zowel amateurs als beroepstelers deden goede zaken. Ook was er een levendige handel in inlandse tabak.


In 1943 maakte de krant melding van de teelt van inlandse tabak die voor de beroepstelers weer lonend was. Oorzaak was de uitstekende voorlichting aan de telers door de Rijkstuinbouwvoorlichtingsdienst, vooral van de heren Ir.Slits en Ir. van de Ven. Door proeven werden goede resultaten bereikt met het kweken van nieuwe varieteiten die in ons Nederlandse klimaat goed gedijen en een goede oogst voortbrachten.

Voor de verbouw van tabak was een vergunning vereist. Door de crisis hadden tuinbouwers het moeilijk. De regering trachtte dit deels op te vangen door de teeltoppervlakte in Nederland te vergroten en meer vergunningen te verstrekken. Er kwamen veel verzoeken binnen van telers uit het Westland en in het gebied van Amerongen tot Rhenen. Het aantal telers steeg rond Amerongen van 40 naar ongeveer 80, de tabaksopbrengst in deze streek steeg van 20.000 kg naar 30.000 kg. Ook amateurs teelden voor eigen gebruik er lustig op los.
Het Vrije Woord 19-02-1949

De geteelde tabak mocht alleen ( tegen betaling) verwerkt worden bij de door de regering aangewezen fabrieken met een fermenteerinrichting. Die verwerkten de tabak tot een rookbaar eindproduct. Ook amateurs dienden hun tabak in te leveren. Zij kregen het  verpakt terug, na betaling van de kosten. In 1946 was de tabak zonder bon vrij te verhandelen. Fabrieken en handelaren adverteerden in kranten met vraag naar inlandse tabak als ruwe grondstof om daarvan hun eigen producten te maken..


Heerenveensche Koerier 24-03-1948De Tabaksfabriek "De Inlander” ( de naam zegt het al) was gespecialiseerd in inlandse tabaksproducten. Zij liet de aangekochte tabak bij fermenteerinrichtingen bewerken om daarna eigen producten op de markt te brengen door de tabak te aromatiseren en te sausen. Eigenaar van de fabriek aan de Kerkstraat 25b in Utrecht was de heer L.Baars. De fabriek volgde de aanwijzingen van Ir.van de Ven op, waardoor een voor die tijd redelijk goed product verkregen werd. Het assortiment bestond uit rooktabak, pruimtabak, en shag geheel vervaardigd van inlandse tabak.

links 50 gram 50 cent - rechts 100 gram f 1,00

 
Toen in 1949 de distributie werd beeindigd en er voldoende goede tabak geimporteerd kon worden verdween de vraag naar inlandse tabak en tevens het bestaansrecht van “De Inlander”. Ook de amateurs stopten met het verbouwen van tabak.

Bronnen:
- Krantenkb.nl periode 1942-1949
- verpakkingen prive collectie 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten